Brynäs IF

Brynäs IF är ett hockeylag från Gävle. Staden Gävle ligger i Gävleborgs län, ungefär 170 km norr om huvudstaden Stockholm. Gävle har ca 75 000 invånare och är därmed den trettonde största staden i Sverige, om man endast ser det befolkningsmässigt.

Brynäs IF bildades år 1912, dock fanns inte hockey med som en av sporterna. Det som fanns då var: friidrott, simning, fotboll, vattenpolo och bandy. År 1943 debuterade Brynäs hockeylag i den högsta ligan, som numera kallas SHL, som är en förkortning för Svenska hockeyligan. Tidigare var namnet för den högsta hockeyligan i Sverige; Elitserien. Inför säsongen som skulle dra igång år 2013 bytte man till SHL.

Brynäs IF har totalt 13 titlar i högsta ligan, dock endast 6 st i SHL. Detta gör att man är det lag som är tvåa, bakom Djurgårdens IF i totalt antal titlar genom alla tider. Djurgårdens IF har 16 titlar totalt (också 6 st i SHL dock). Senast Brynäs vann SHL var år 2012, därefter har Skellefteå AIK tagit 2 st guld, Växjö Lakers Hockey ett guld och Frölunda HC som tog guld år 2016.

Det är totalt 9 st spelare som har fått sina nummer hissade i arenan och endast två stycken som har fått sitt tröjnummer pensionerat. Detta ses som en oerhört stor bragd och görs väldigt sällan. Endast de spelare som verkligen har gjort något utöver det vanliga får sina tröjnummer pensionerade. Den första spelaren i Brynäs IF som fick sitt nummer pensionerat var Tord Lundström, år 1979. Det dröjde enda till 2011 innan någon annan fick sitt nummer pensionerat. Namnet på denna legendar inom Brynäs IF är Anders Huss. Förutom SM-guld med Brynäs IF har Anders Huss tagit VM-guld med Sveriges landslag. Detta är en av flera anledningar till varför hans tröja numera hänger högt upp i Gavlerinken Arena.